A falazott kémények felső szakasza (főleg a tetőn kívüli) van kitéve a legnagyobb igénybevételnek. Ellen kell állnia az időjárás viszontagságainak (esőnek, fagynak). Télen fűtési időszakban a kémény belsejében áramló magas sav és vízgőztartalmú égéstermékből a kondenzvíz, ezen a tetőn kívüli szakaszon csapódik ki a legnagyobb mértékben. A kéménytégla megszívja magát vízzel és ez vezet a szétfagyáshoz, a vegyi hatások mellett. Az ilyen romos állapotú kéménynél fokozódik az eldugulás és az omlás veszélye.

Ezért indokolt a szakszerű bontásuk és átépítésük.
Figyelem! Az átépítés ideiglenes megoldás, ha a használatban lévő kéményjáratokat nem látják el béléscsővel. Lásd kéménybélelés …
pl.: egy ötjáratú kéménycsoportban egyetlen béléscső nélkül gázfűtésre használt kéményjárat tönkre teheti az egész kéménycsoportot.

Falazott kémények bontása – átépítése kézi erővel lakóépületeknél, társasházaknál, középületeknél.

Átépítés

Veszélyes kémények bontása alpintechnikával.

Szerelt kémények bontása kézi erővel, alpintechnikával.

Szerelt központi, ipari önhordó kémények bontása daruzással.

Falazott központi és gyárkémények bontása robbantással. (szakavatott és megfelelő jogosultsággal rendelkező alvállalkozó bevonásával végezzük)

Esetenként eredeti építési tervdokumentáció beszerzésére is van lehetőségünk, ami jelentősen megkönnyíti az ajánlat készítést és magát a kivitelezést

Elrettentő példák